Tamamen sağlık sektörüne lojistik hizmet sağlamak amacıyla kurulan Net Healthcare Logistics (NHL), 2020 yılı itibariyle Türkiye ilaç pazarının kutu bazında yüzde 50’sini elleçleyerek Türkiye’nin her noktasında bulunan ecza depolarına sevk ediyor.
Net Healthcare Logistics İş Geliştirme Biriminden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İdil Ünverdi; ekiplerinin ve operasyonel altyapılarının sağlık lojistiği sektöründe ihtiyaç duyulan her türlü hizmeti gerek teknolojik gerekse operasyonel olarak karşılayacak donanıma sahip olduklarını söyledi. |
Kısaca ilaç lojistiği ve NHL lojistik hakkında bilgi verir misiniz?
İlaç Lojistiği; bitmiş ürün (kullanıma hazır ilaç) ya da ilacı oluşturan yardımcı malzemeler ve hammaddelerin, yerli üretim ise üretiminden, ithal ürün ise ithalatından başlayarak, Sağlık Bakanlığı onaylı depolama tesislerine transferi, GMP belgeli alanlarda depolanması, gerekiyorsa kare kodlama, etiketleme, kutulama gibi sekonder üretim işlemlerinin ürünlere uygulanması ve bu depolardan Türkiye’de farklı lokasyonlarda bulunan ecza depolarına ürünlerin transfer operasyonlarının tamamıdır.
Net Healthcare Logistics (NHL), tamamen sağlık sektörüne lojistik hizmet sağlamak amacıyla kurulmuştur. İstanbul’da 2 farklı lokasyonda toplamda 80 bin paletlik depolama alanlarımızda müşterilerimize hizmet vermekteyiz. 500 çalışanımız ve sağlık sektörüne dedike araç filomuzla sektörümüzde her ay 850 bin kolinin dağıtımını yapıyoruz.
Şirketinizin ilaç sektöründeki konumu ve sektöre katkılarından bahseder misiniz?
NHL, 2013 yılında kuruldu ve 2016 yılından bu yana da Türkiye’nin en büyük ve lider sağlık lojistiği şirketi olarak çok sayıda yerli ve yabancı müşterisine hizmet sağlamaktadır. NHL, 2020 yılı itibariyle Türkiye ilaç pazarının kutu bazında yüzde 50’sini elleçlemekte ve Türkiye’nin her noktasında bulunan ecza depolarına sevk etmektedir. Daha anlaşılır bir dille, Türkiye’de herhangi bir eczanede bulunan her 100 kutu ilacın 50 adedi NHL’nin lojistik hizmet altyapısının da içinde olduğu süreçler ile tüketicilere ulaşmaktadır.
NHL, Gebze ve Esenyurt’ta bulunan toplamda 80 bin palet kapasiteli son teknoloji ile donatılmış tesislerinde, 500 çalışanı ile sektöre kaliteli hizmet üreten ve sektör standartlarını belirleyen bir firmadır. İnsana en çok dokunan bir sektörde hizmet veriyor olmanın bilinciyle, işinde uzman Operasyon ve Kalite & Güvence ekiplerimizle her zaman taşıdığımız ürünleri tüketicilerine daha kaliteli ve daha hızlı ulaştırmanın yollarını aramaktayız. Özellikle, soğuk zincir (+2/+8C) segmentinde bulunan ilaçları Türkiye’de son teslim noktasına kadar valide edilmiş frigofrik özellikteki araçlarımız ile (yazın soğutabilen, kışın ısıtabilen araçlar) sevk etmekteyiz. Yine, 2020 yılı ile devreye alınan Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden Türkiye’deki tüm hastanelerin ihtiyaçlarının toplu alınarak, sonrasında ürünlerin ilgili hastanelere ihtiyaçları doğrultusunda dağıtım operasyonları, işinde uzman ekiplerimiz ve ilaca uygun araç filomuz ile yapılmaktadır. Mühendislik temelli iş ve süreç geliştirme ekiplerimizin yürüttükleri projeler ile operasyonlarımızı sürekli iyileştirme ve verimlilik konularında geliştiriyor, bu sayede müşterilerimize en kaliteli hizmeti avantajlı fiyatlarla sunuyoruz. Ekiplerimiz ve operasyonel altyapımız sağlık lojistiği sektöründe ihtiyaç duyulan her türlü hizmeti gerek teknolojik gerekse operasyonel olarak karşılayacak donanımda dizayn edilmiştir. Yeni regülasyonlar ile uygulamaya alınan her hizmet için en kısa ve en hızlı şekilde sistemsel ve operasyonel altyapımız ile sektörde öncü konumda hizmet sağlamaktayız.
Covid-19 salgını ilaç lojistik süreçleri nasıl etkiledi?
Covid-19 pandemi süreci her sektörü olduğu gibi ilaç sektörünü ve dolayısıyla sağlık lojistiği sektörünü de ciddi anlamda olumsuz etkilemiştir. Pandemi ile birlikte hastanelerin hasta kabul etmemesi, doktorların reçete yazamıyor olması, özellikle akut pazar olarak tanımladığımız ilaç kategorisinde ilaç tüketiminin ciddi oranda azalmasına sebep olmuştur. Bu sebeple, sektördeki lojistik faaliyetlerde diğer yıllara kıyasla önemli oranda düşüş göstermiştir. Bu anlamda, sabit maliyetleri devam eden ancak buna rağmen aktivitenin yüzde 50’ye varan oranlarda düştüğü bir dinamikte sektörümüz oldukça zorlu bir süreçten geçmektedir.
İlaç lojistiğinde yaşanan temel sorunlar neler?
Türkiye’de ilaç lojistiğinde yaşanan en temel sorun; ürünlerin hali hazırda Avrupa’da çok uzun yıllardır uygulanan ancak ülkemizde henüz uygulamaya alınmamış “İyi Dağıtım Uygulamaları”(GDP) standartları olmadan son tüketiciye dağıtılıyor olmasıdır. Özetle; GDP standartlarına göre her ilacın spektlerinde tanımlı depolama sıcaklık koşulu ve standartları ile depolanıp, aynı sıcaklık koşulu ve standartlarda zincir kırılmadan son kullanıcıya kadar sevk edilmesi gerekmektedir. Ancak ülkemizde, Sağlık Bakanlığı’nca uygulanan yönetmelikler ilacın yalnızca depolandığı sıcaklık ve kalite koşullarını kapsamakta, ürünlerin nakliyesi sırasında da uygulanması gereken koşullar ile ilgili bir yönetmelik, denetim ve yaptırım bulunmamaktadır. Sektörde uygulamada olan dağıtım modelinde, ürünler İstanbul dışında bulunan ecza depolarına, ambar olarak nitelendirdiğimiz her şehre özgü küçük nakliye firmaları ile sevk edilmektedir.
Tesislerimizde hassasiyetle depolanan ürünler yine ilaca dedike, ilacın gerektirdiği standartlardaki kapalı kasa araçlarımız ile bu ambarların İstanbul içindeki, ilaca uygun olmayan koşullardaki aktarma noktalarına teslim edilip, İstanbul dışındaki şehirlerde bulunan ecza depolarına, bu noktalarda ilaç dışındaki farklı ürünlerle konsolide edilerek transfer edilmektedir. Bu konuda Sağlık Bakanlığı önemli çalışmalar yürütmektedir. En kısa sürede ülkemizde de ilaç dağıtımında GDP standartlarının uygulanmasını ümit ediyoruz.
2021 yılı için hem sektör hem de firma olarak beklentiniz nedir? Planlanan yeni yatırımlar ve projeleriniz var mı?
2021 yılının, 2020’ye göre daha iyi ancak yine de zorlu bir yıl olacağını düşünüyoruz. Pandemi, hala tüm dünyada mücadelenin devam ettiği bir süreçtir. Ülkemizde de, tüm dünyada olduğu gibi alınan önlemler ve yapılan uygulamalarla bu sürecin en kısa sürede sonlanmasını ümit ediyoruz ancak sonuçlarının işimize ve sektöre yansıması yine vakit alacaktır. Buna rağmen, ilaç sektörünün en büyük tedarikçisi olarak, değişen dinamiklere uyum sağlayarak, ihtiyaçlar doğrultusunda yeni yatırımlar ve ürünlerle, 2020 yılındaki zorlu koşullara rağmen geri adım atmadan daha iyi hedeflerle 2021 yılına hazırlanıyoruz. 2021 yılında hem depolama hem dağıtım kapasitelerimizde önemli ölçüde artış sağlayacak yatırımlarımız olacaktır. Bu kapsamda da İstanbul’un hem Avrupa hem de Anadolu yakalarında birer büyük depo daha açma planımızı 2021 sonunda hayata geçirmek üzere çalışmalarımız devam etmektedir. Ayrıca şirketimizin faaliyetlerini uluslararası alanda da yürütmesi adına gerek organik büyüme ve gerekse de satın almalarla büyüme yönünde Avrupa pazarında fırsat arayışlarımıza devam ediyoruz.
Comentarios